Header Header

Jak zapewnić o…mega wsparcie żywieniowe pacjentom onkologicznym?

Ikona Webinaru

17 listopada 2022 | godz. 19:00

SZKOLENIE ONLINE

 BEZPŁATNE 

Dla kogo?

Webinar jest skierowany do dietetyków i osób profesjonalnie zajmujących się żywieniem człowieka, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat kluczowych składników odżywczych u pacjentów onkologicznych, w tym w z zakresie zastosowania żywienia medycznego jako wsparcia dietoterapii.

Podczas szkolenia dowiesz się:

  • jakie składniki diety są szczególnie ważne dla osób chorych na nowotwory i jak zapewnić ich odpowiednią podaż w diecie?
  • w jakich typach nowotworów ryzyko niedożywienia pacjentów jest największe?
  • jakie są przyczyny i konsekwencje niedożywienie u pacjenta onkologicznego?
  • co to jest żywienie medyczne i dlaczego jest ważnym elementem wsparcia w leczeniu onkologicznym?
  • dlaczego dietetyk odgrywa kluczową rolę we wsparciu pacjentów onkologicznych?

Co w programie?

  1. Omówimy typy nowotworów, które wiążą się z nawet 70% prawdopodobieństwem rozwoju niedożywienia u pacjentów.
  2. Wskażemy na jakie składniki odżywcze pacjent onkologiczny powinien zwrócić szczególną uwagę.
  3. Pokażemy jak dobrać odpowiedni ONS/FSMP do indywidulanych potrzeb pacjenta onkologicznego.
  4. Podzielimy się praktycznymi wskazówkami, w jaki sposób możesz pomóc pacjentowi w radzeniu sobie ze skutkami ubocznymi zastosowanej terapii onkologicznej (chemioterapia, radioterapia, leczenie chirurgiczne).

Szkolenie prowadzi:

mgr Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego. W obszarze jej zainteresowań zawodowych znajduje się przede wszystkim: chirurgia bariatryczna, wsparcie żywieniowe w chorobach nowotworowych, żywienie do- oraz pozajelitowe. Nauczyciel akademicki, w trakcie ostatniego etapu realizacji pracy doktorskiej. Dietetyk Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie, członek Zespołu Żywieniowego Szpitala.